Wednesday, February 14, 2007

Marshmallowstestet

Är sjuk idag med. Hade super jävla trevligt igår, tror att det är boven till eskalerandet av min sjukdom. På fredag efter exkursionen är jag bjuden på middag hem till Saras mamma. Ser verkligen fram emot det.

Har ni hört talas om marshmallowstestet? Det är ett test som går ut på att en grupp barn sitter vid ett bord och en testledare lägger en marshmallow framför varje barn. Sedan säger testledaren 'jag går ut en stund och om ni inte ätit upp er marshmallows när jag kommer tillbaka så får ni en till'. Detta är vad som kallas att fördröja son njutning. Iaf, testledaren kommer tillbaka och upptäcker att ca hälften av barnen ätit up sin marshmallow och andra halvan har sin kvar. De barn som har sin kvar får då en till.

Studien på marshmallowtestet gick sedan ut på att följa dessa barn upp till vuxen ålder och se hur det gick för dem. Testet indikerade att de barn som ätit upp sin marshmallow löpte större risk för att bli en beroendepersonlighet och att bli t.ex. skuldsatta eller kriminella.

Men tänk då på de andra barnen. De som kan fördröja sin njutning och som inte åt upp sin marshmallow. Hur länge kan man egentligen fördröja deras njutning. Tänk er scenariot där de bara får fler och fler marshmallows och den de fick först börjar mögla. Men de kan ju inte ta bort den för då får de inga fler men borde det inte bli en nolltillväxt på marshmallows tillslut? Att för varje ny de får så möglar en gammal? Är det det ultimata eller är det då man är lurad?

No comments: